Dries van Agt

Mr. A.A.M. van Agt (1931-2024) was een rooms-katholiek politicus, minister van Justitie in het kabinet-Den Uyl, 1973-1977. Hij veroorzaakte de val van dit kabinet door op televisie te verklaren dat hij een wet op de 'vervreemding van landbouwgronden' (om prijsstrijging van de grond tegen te gaan) niet zou ondertekenen. Na de hierop volgende verkiezingsoverwinning van de PvdA toonde hij zich bij de formatie zo'n taai onderhandelaar, dat beoogd minister-president Den Uyl het moest opgeven. Van Agt vormde hierop een kabinet met VVD -leider Hans Wiegel, 1977-1981, en vervolgens nog een kabinet met Den Uyl, 1981-1982. Hierna werd Van Agt commissaris van de koningin in Noord-Brabant en vervolgens ambassadeur van de Europese Gemeenschap in Japan, daarna in de Verenigde Staten.
In zijn spreken viel Van Agt altijd op door zijn verfijnd en rijk geschakeerd gebruik van het Nederlands, dikwijls met grappige effecten.
In het begin van deze eeuw ontpopte Van Agt zich als bevlogen voorvechter van de Palestijnse zaak en criticus van Israël.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.