emigratie
Emigratie na de Tweede Wereldoorlog. In zijn nieuwjaarstoespraak voor de radio, op 1 januari 1950, zei minister-president Willem Drees onder meer: "…een deel van ons volk moet het aandurven zoals in vroeger eeuwen zijn toekomst te zoeken in grotere gebieden dan in het eigen land". De regering moedigde het emigreren aan om de druk te verminderen van de bevolkingsgroei, deels ontstaan door de geboortegolf van na de oorlog, en van de heersende woningnood. Tussen 1946 en 1961 vertrokken een half miljoen Nederlanders waarvan 125.000 naar Australië, maar een derde daarvan kwam na enige tijd teleurgesteld en uit heimwee terug. Ook gingen velen naar Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, vooral jonge boeren, al of niet met hun gezinnen.
De beelden van de uit Rotterdam vertrekkende afgeladen emigratieschepen staan in het geheugen gegrift van oudere Nederlanders.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden