multiculturele samenleving

Nederland is van oorsprong onderdeel van het westerse cultuurgebied met een joods-christelijke traditie. Door migranten uit andere cultuurgebieden met hun eigen godsdienst, taal en andere culturele uitingen, veranderde de Nederlandse samenleving enigszins. Ongeveer 23,1 % van de Nederlanders had volgens het CBS op 1 januari 2018 een migratieachtergrond. Ruim 76,9% van de Nederlanders had geen migratieachtergrond.
We leven nu dus in een multiculturele samenleving, en sommigen gaan ervan uit dat mensen met een Nederlandse achtergrond (beide ouders zijn in Nederland geboren) en Nederlanders met een migratieachtergrond (ten minste één ouder is in het buitenland geboren) in harmonie kunnen samenleven en elkaar beïnvloeden. Anderen leggen juist de nadruk op de gevaren van de multiculturele samenleving voor de oorspronkelijke Nederlandse cultuur.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.