Graafschappen Holland en Zeeland

Twee aan de Noordzee gelegen graafschappen die zich in de vijftiende eeuw tot de belangrijkste landsheerlijke gebieden in het Noorden ontwikkelden. Kerngebied was de streek tussen Haarlem en Alkmaar, van waaruit de graven vanaf 1076 hun gebied vergrootten. Eerst in zuidelijke richting: Vlaardingen, Leiden, 's-Gravenhage. Vervolgens noordelijk, West-Friesland, en oostelijke, Amstelland, Woerden en het Gooi.
Verder zuidelijk stootten zij op de Vlaamse graven die in Zeeland ten westen van de Schelde zaten (de huidige Oosterschelde). In 1323 kwam echter ook dit gebied definitief aan Holland.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.