Brezjnev

Leonid Brezjnev (1906-1982) Na de val van Chroesjtsjov in 1964 kwam in de Sovjet-Unie een driemanschap aan de macht: Podgorny, Kosygin en Brezjnev. De laatste ontpopte zich als de machtigste en verstrakte het communistische systeem, zowel in de Sovjet-Unie zelf als in andere door hen beheerste socialistische staten. Dit werd de Brezjnev-doctrine genoemd: de Sovjet-Unie behield zich het recht voor om in te grijpen, zoals inderdaad in Tsjecho-Slowakije (1968) en in Afghanistan (1979) bleek.
Brezjnevs verstrakking van de discipline ging gepaard met een verstarring van het verouderde economische apparaat, dat in productiviteit achterbleef. Na zijn dood volgde een onzekere periode door het vroege overlijden van zijn opvolgers Andropov en Tsjernenko. De perestrojka- en glasnost-politiek van Gorbatsjov brak met de lijn van Brezjnev.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?


JUIST!NIET JUIST!

Hans Christian Andersen

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance