Rwanda

Rwanda is het Oost-Afrikaanse gebied Ruanda-Urundi, dat eerst een Duitse en later een Belgische kolonie was. Al vele generaties bestaan gewelddadige etnische conflicten tussen de stammen van Hutu's (meerderheid) en Tutsi's (een machtiger minderheid).
Na de onafhankelijkheid van – toen – Rwanda en Burundi in 1962 vluchtte een deel van de Tutsi's naar het buurland Uganda. Aanvallen van daaruit destabiliseerden Rwanda, gevolgd door een staatsgreep van Hutu-legerleider Habyarimana (1973). Zijn dood in 1994 (vermoord) startte een systematische volkerenmoord. Ruim 500.000 Tutsi's en bijna 300.000 gematigde Hutu's werden afgeslacht terwijl de wereld toekeek. Pas toen miljoenen gevluchte Tutsi's terugkeerden stopte het geweld.
Voor het berechten van deelnemers aan deze genocice werd onder auspiciën van de Verenigde Naties een Internationaal strafhof ingesteld dat is gevestigd in Tanzania.
Ook hebben 12.000 volksrechtbanken in Rwanda zelf tussen 2004 en 2009 ruim 1,1 miljoen verdachten van genocide berecht volgens de zogenoemde gacaca-rechtspraak.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke schrijver uit de Griekse oudheid schreef fabels zoals De haas en de schildpad?


JUIST!NIET JUIST!

Aesopus

Geschiedenis: Oudheid > gebieden, steden, rijken, volkeren

Byzantijnse Rijk

Het Byzantijnse Rijk was een Romeins keizerrijk met Constantinopel (= stad van Constantijn, later Byzantium en door de Turken Istanboel genoemd) als hoofdstad. De stad werd in 330 n. Chr. door Constantijn de Grote gesticht als de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, waarvan het oostelijke, Griekssprekende deel op dat moment het meest welvarend en dichtstbevolkt was. In 395 deelde keizer Theodosius I het Romeinse Rijk op in een oostelijk deel, bestuurd vanuit Constantinopel (later Byzantijnse Rijk genoemd) en een westelijk deel, eerst bestuurd vanuit Rome, vanaf 402 vanuit Ravenna. Het Byzantijnse Rijk omvatte op zijn hoogtepunt delen van Europa, Klein-Azië, Palestina en Noord-Afrika. Tot in de elfde eeuw bleef het een grote mogendheid met Byzantium als grootste stad van Europa en het Midden-Oosten. Het rijk was tijdelijk in handen van westerse kruisvaarders (dertiende eeuw) en werd definitief veroverd door de Turken in de vijftiende eeuw. De heerschappij van de Byzantijnse keizer over kerk en staat was bijna absoluut.

Zie ook Byzantijnse kunst en kruistochten.