BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Alexej von Jawlensky

(Rusland 1864-Duitsland 1941) Samen met Kandinsky en de kunstenares Marianne von Werefkin reisde hij in 1896 van Moskou naar München. Daar ontstond een geheel nieuwe periode van moderne kunst, vooral van expressionistische schilderkunst. Hun leven en werk raakten sindsdien zeer nauw verbonden, met dien verstande evenwel dat Jawlensky nooit de stap naar volledig abstract schilderen maakte. Maar evenals Kandinsky geloofde hij dat kleur direct tot de ziel spreekt en beiden waardeerden het fauvisme , dat zij samen gedurende korte tijd in Parijs bestudeerden.
Von Jawlensky ontwikkelde een aantal series schilderijen, o.a. de bekende serie Abstrakte Kopf, die gebaseerd was op primitieve kunst uit Rusland, Polynesië en Afrika. Hoewel hij een heel eigen stijl ontwikkelde bleef hij in het voetspoor van Kandinsky werken.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop