BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Auguste Rodin

(1840-1917) Franse beeldhouwer, die met zijn radicaal nieuwe uitdrukkingswijze van cruciale betekenis werd voor de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst. Met de dramatische uitdrukkingskracht die hij zijn menselijke figuren wist te geven, maakte hij de beeldhouwkunst los van de traditionele klassieke opvatting. Naakten, portretten (zoals De Denker) en groepen (Burgers van Calais) in brons en steen. Hij bereikte dit onder meer door de gepassioneerde houding waarin hij zijn figuren neerzette en speciaal in zijn bronzen door het doorwerkte, dynamische huidoppervlak, waarbij het erlangs spelende licht de bewogenheid accentueert en in zijn stenen figuren door delen van de steen onbewerkt te laten (De kus).

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop