BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Barnett Newman

(1905-1970) Invloedrijk Amerikaans schilder en kunsttheoreticus in de woelige kunstscène van de jaren vijftig en zestig. Hij was de belangrijkste vertegenwoordiger van de zgn. Colorfield Painters, de richting binnen het Abstract Expressionisme die een nieuwe weg trachtte te vinden om vorm te geven aan The Sublime (het grootse, overweldigende in de natuur, waar de herboren Amerikaanse kunst naar streefde).
Kenmerkend voor hun benadering zijn de enorme doeken, vrijwel in monochromie om de kleur zo diepzinnig en expressief mogelijk te maken. Door in het kleurveld één of meer verticale lijnen toe te passen (zgn. “zip paintings “) gaf Newman het schilderij een vlakverdeling en plaatste het in de ruimte.
In 1986 werd het schilderij Who's afraid of red, yellow and blue III door een bezoeker van het Stedelijk Museum in Amsterdam met een stanleymes zwaar beschadigd.

Afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop