BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Brice Marden

(1938) Amerikaans abstract schilder en graficus, geassocieerd met het minimalisme . Hij is gefascineerd door wat “kleur” vermag met menselijke emoties. Dat onderzoekt Brice Marden door wisselende kleuren, op afzonderlijk linnen, aan te brengen op rechthoekige vormen. Aan de verwarmde olieverf voegde hij bijenwas toe om de verfhuid mooi egaal te laten drogen en de natuurlijke straling van de kleur op te roepen (enkaustiek, een in de oudheid bij wandschilderingen veel gebruikte werkwijze). Marden werd beïnvloed door de zgn. “zip paintings “ van Barnett Newman .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop