BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Chris Ofili

Manchester, Engeland, 1968. Geboren uit Nigeriaanse ouders doorliep Ofili verschillende kunstopleidingen in Londen. Hij verwierf de prestigieuze Turner prijs voor schilderkunst in 1998 en vertegenwoordigde Engeland op de biënnale van Venetië in 2003. Hij is een belangrijk representant van de YBA, de Young British Artists, waartoe ook Damien Hirst en Jenny Saville behoren.
Ofili schept in zijn kleurrijke schilderijen op groot formaat van meestal één vrouwelijk personage een eigentijdse “zwarte“ iconografie waarin Afro leefstijl gecombineerd wordt met gangsta rap, komische karikaturen en bijbelse verbeeldingen. Hij werd bij het grote publiek bekend door behalve glitters, uitgeknipte tijdschriftplaatjes en krantenknipsels ook gedroogde uitwerpselen van olifanten aan zijn schilderijen toe te voegen.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop