BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Chris Ofili

Manchester, Engeland, 1968. Geboren uit Nigeriaanse ouders doorliep Ofili verschillende kunstopleidingen in Londen. Hij verwierf de prestigieuze Turner prijs voor schilderkunst in 1998 en vertegenwoordigde Engeland op de biënnale van Venetië in 2003. Hij is een belangrijk representant van de YBA, de Young British Artists, waartoe ook Damien Hirst en Jenny Saville behoren.
Ofili schept in zijn kleurrijke schilderijen op groot formaat van meestal één vrouwelijk personage een eigentijdse “zwarte“ iconografie waarin Afro leefstijl gecombineerd wordt met gangsta rap, komische karikaturen en bijbelse verbeeldingen. Hij werd bij het grote publiek bekend door behalve glitters, uitgeknipte tijdschriftplaatjes en krantenknipsels ook gedroogde uitwerpselen van olifanten aan zijn schilderijen toe te voegen.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop