BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Die Brücke

Beweging van Duitse expressionisten , opgericht in 1905 in Dresden op initiatief van Ernst-Ludwig Kirchner , die van oorsprong graficus was. Tot de groep behoorden ook Erich Heckel en Emil Nolde . Zij stelden zich ten doel de traditionele Duitse houtsnede te doen herleven. Hun schilderstijl had grote invloed op onder andere de leden van Der Blaue Reiter Het was een groep met een sociaal ideaal: de kunstenaars leefden en werkten samen, deelden hun geld en materialen. De meesten van hen maakten ook sculpturen . Die Brücke wilde een brug slaan tussen Duitse Renaissancekunstenaars zoals Dürer en Cranach en de Moderne Kunst. De groep viel in 1913 uit elkaar.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop