BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Egon Schiele

(Oostenrijk 1890-1918) Controversiële schilder die aanvankelijk werkte in de decoratieve Sezessionsstil, de Oostenrijkse variant van de art nouveau . Maar in de korte periode waarin Schiele met zijn vier jaar oudere Weense vriend, de schilder Kokoschka samenwerkte, maakten beide kunstenaars portretten en mensbeelden van een bijzondere soort expressionisme , dat een vermenging was van de verwrongen figuren in het expressionisme van Die Brücke enerzijds en de verandering in het mensbeeld dat met het werk van Sigmund Freud in Wenen uitvoerig bediscussieerd werd, anderzijds.
Door zijn erotisch-exhibitionistische werk belandde Schiele in het preutse en in verwarring verkerende Wenen meer dan eens achter de tralies.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop