BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Egon Schiele

(Oostenrijk 1890-1918) Controversiële schilder die aanvankelijk werkte in de decoratieve Sezessionsstil, de Oostenrijkse variant van de art nouveau . Maar in de korte periode waarin Schiele met zijn vier jaar oudere Weense vriend, de schilder Kokoschka samenwerkte, maakten beide kunstenaars portretten en mensbeelden van een bijzondere soort expressionisme , dat een vermenging was van de verwrongen figuren in het expressionisme van Die Brücke enerzijds en de verandering in het mensbeeld dat met het werk van Sigmund Freud in Wenen uitvoerig bediscussieerd werd, anderzijds.
Door zijn erotisch-exhibitionistische werk belandde Schiele in het preutse en in verwarring verkerende Wenen meer dan eens achter de tralies.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop