BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

El Lissitzky

(1890-1941) Veelzijdig Russisch beeldend kunstenaar en architect die, evenals zijn bevlogen leeftijdgenoten Malevich en Chagall , bezield werd door de culturele idealen van de proletarische revolutie van 1917, gericht op de geboorte van de 'nieuwe mens'. Maar sterker dan deze kunstbroeders, die zich bleven concentreren op de schilderkunst, streefde El Lissitzky naar een combinatie van kunstdisciplines om te komen tot gemeenschappelijke scheppingen.
Hij ontwikkelde zeer eigen lithografieën waarin hij zoals Malevich in zijn schilderijen grote kleurvlakken liet zweven als ruimteschepen.
Ook maakte hij drie-dimensionele kunstwerken die hij ‘prouns’ noemde (‘Prounenraum‘) een soort overstapstation tussen schilderkunst en architectuur, die je zou kunnen zien als het begin van installaties als kunstvorm.
Het van Abbe museum in Eindhoven bezit van hem een belangrijke collectie.

Afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop