BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Frantisek Kupka

(1871-1957) Van geboorte Tsechische maar het grootste deel van zijn leven in Frankrijk wonende Illustrator en schilder, die met een sterk fauvistisch pallet in de onstuimige jaren 1905-1914 de kracht van de kleur in het non-figuratieve schilderij wilde onderzoeken. Kupka was van mening dat kleur daartoe moest worden ontdaan van iedere uitbeeldende functie. Een streven dat door de filosoof/publicist Apollinaire 'orphisme' werd genoemd al had dat begrip meer betrekking op de rol van kleur in het synthetisch kubisme .
Een belangrijk medestander van Kupka was Robert Delaunay . Beide kunstenaars waren bezeten van bewegende wervelende kleuren.

Afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop