BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Frantisek Kupka

(1871-1957) Van geboorte Tsechische maar het grootste deel van zijn leven in Frankrijk wonende Illustrator en schilder, die met een sterk fauvistisch pallet in de onstuimige jaren 1905-1914 de kracht van de kleur in het non-figuratieve schilderij wilde onderzoeken. Kupka was van mening dat kleur daartoe moest worden ontdaan van iedere uitbeeldende functie. Een streven dat door de filosoof/publicist Apollinaire 'orphisme' werd genoemd al had dat begrip meer betrekking op de rol van kleur in het synthetisch kubisme .
Een belangrijk medestander van Kupka was Robert Delaunay . Beide kunstenaars waren bezeten van bewegende wervelende kleuren.

Afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop