BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Georg Grosz

(1893-1959) Duits-Amerikaanse tekenaar en schilder. Speelde samen met de beeldend kunstenaar Otto Dix een belangrijke rol in een scherpe protestbeweging begin jaren twintig tegen de armoede en misère in Duitsland in en na de Eerste Wereldoorlog. Een beweging die de Neue Sachlichkeit genoemd werd: men wilde een einde maken aan alle extreme 'ismen' en terugkeren naar een concreet en zakelijk realisme in de kunst. In Frankrijk was tezelfdertijd de verwante Retour à l’ordre- beweging aan de gang, waarin zelfs Picasso de traditie weer opzocht en iedereen zich ontdeed van extremen en weer 'gewoon' ging schilderen, zoals bijvoorbeeld ook Braque .
Grosz had in Berlijn aan Dada bijgedragen met sardonische tekeningen over schrijnende maatschappelijke tegenstellingen. Hoewel de beweging bepaald niet vriendelijk was voor het typisch Duitse expressionisme (dat niets bereikt zou hebben) is het werk van zowel Grosz als Dix toch wel daarbij in te delen. Grosz verliet in 1933 net op tijd Nazi-Duitsland om zich in Amerika te vestigen. Zijn werk werd 'entartet' verklaard. Veel is vernietigd.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop