BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Henry Moore

(1898-1986) Eén van de grootste en meest geliefde beeldhouwers van de 20ste eeuw, die zich in de loop van zijn lange artistieke leven distantieerde van de klassieke traditie in de beeldhouwkunst en van de beperkingen van het academisch modelleren. Met een welhaast obsessionele begeestering voor het menselijk lichaam, in het bijzonder voor de vrouwelijke gebogen lijn, ontwierp Moore een compleet nieuw vormidee dat zijn uitdrukking vond zowel in monumentale sculpturen in tuin en landschap als in kleinere beelden. Moore was uiterst kritisch in de keuze van zijn materialen, waarbij Britse steen- en houtsoorten zijn voorkeur hadden. Zijn innovatieve kracht lag in het volgen van de eigen aard en tekening van het materiaal en in de directe bewerking daarvan, naast het hanteren van gips als uitgangspunt voor zijn werk in brons. Daarnaast toonde Moore zich - vooral tijdens de 'Blitz', de Duitse bombardementen op Engeland in 1940 - een begenadigd tekenaar van het leven van gewone mensen in oorlogstijd.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop