BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

James Ensor

(1860-1949) Belgische schilder die zijn leven lang leed aan angsten en hallucinaties. Werd vooral bekend met expressionistische schilderijen waarop figuren met een maskerachtig voorkomen. Kakelbonte carnavaleske figuren met doodshoofden en maskers bevolken zijn doeken (zijn moeder dreef in Oostende een negotie in carnavalsartikelen) waarachter zware maatschappelijke problemen schuil gaan.
Wordt wel gerekend tot de symbolisten , waartoe ook Odilon Redon hoort. Hij beinvloedde de expressionisten van Die Brücke , met name Emil Nolde .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop