BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Jannis Kounellis

Jannis Kounellis (1936 - 2017) was een in Griekenland geboren beeldhouwer. Vanaf de jaren vijftig tot zijn dood woonde hij in Rome. Hij was een belangrijke mede-grondlegger van de arte povera , zoals een kunstcriticus deze Italiaanse stroming noemde.

Kounellis maakt vooral gebruik van natuurlijke materialen zoals steenkool, jute, rijshout, staal, steen, houtskool en vuursporen. Zijn installaties beogen niet als kunstwerk iets voor te stellen, maar het wezen en de zuiverende werking van de materie zelf aan te duiden. De installaties verwijzen dikwijls naar verloren gegane archaïsche thema’s zoals in Griekse tragedies. De exposities van Jannis Kounellis worden soms opgeluisterd door theatrale mise-en-scènes.

 

 vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop