BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Kazimir Malevich

(Kiev 1878-St. Petersburg 1935) Van Pools-katholieke en landelijke afkomst maar opgegroeid in een Russisch-orthodox arbeidersmilieu in de Oekraïne. Malevich neemt in de omvangrijke Russische avant-garde uit het begin van de twintigste eeuw een vooraanstaande plaats in. Hij is ook één van de weinigen uit deze kring die niet naar het Westen migreert al wordt hij vooral geïnspireerd door Cézanne en door Léger. In zijn typerende stijl waarin zijn voorbeelden goed te herkennen zijn, schildert Malevich allerlei thema’s uit het landleven. Als mysticus is hij de tegenpool van de intellectueel Kandinsky, al publiceert ook hij gedreven en veelvuldig over kunst.
Malevich is de ontwerper van het ‘suprematisme’: “De werkelijkheid in de kunst is de emotionele werking van de kleur zelf. In het suprematisme kiest de kunstenaar altijd voor datgene dat de innerlijke beleving zo volledig mogelijk tot uitdrukking brengt.”
Beroemd is zijn schilderij van een zwart vierkant op een witte ondergrond (1913).

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop