BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

kubisme

Stroming in de schilderkunst, rond 1907 ontstaan als gevolg van een revolutionaire omwenteling in het werk van twee kunstenaars, Georges Braque en Pablo Picasso , beiden nog geen dertig jaar, in een ongekend soort partnerschap, in hun ateliers in hetzelfde gebouw in Montmartre. Zij werden daarbij geïnspireerd door Paul Cézanne en Afrikaanse stammenkunst.
Revolutionair in hun essentieel veranderde werkwijze was de kwasi-geometrische (meetkundige) herstructurering van het onderwerp, dat zogenaamd gelijktijdig vanuit verschillende gezichtshoeken werd weergegeven, in een vereenvoudigde vormentaal. Dit ging ook gepaard met een vereenvoudiging van het kleurenpalet tot – hoofdzakelijk – grijstinten en okers. Zij beperkten zich in hun onderwerpen tot stillevens (met muziekinstrumenten), portretten en landschappen.
Hun samenwerking was in deze periode zo sterk ('het lijkt wel of we getrouwd zijn…', zei Picasso) dat zij sommige werken niet eens signeerden. Hun werk uit die tijd wordt analytisch of hermetisch kubisme genoemd. ('ze sloten het venster naar de werkelijkheid, volgende critici).
Vanaf 1912 werden door beide kunstenaars vreemde elementen zoals kranten- of behangpapier aan hun schilderijen toegevoegd (collages ). Vanaf dat moment ontstond het zogenaamde synthetische kubisme, dat wil zeggen men composities samenstelde uit alle mogelijke elementen, zowel geschilderde als uit de dagelijkse omgeving gekozen materialen. Deze werkwijze stond aan de basis van een grote vrijheid in de kunst.
Juan Gris , die sinds 1911 een soort driemanschap met Picasso en Braque vormde, werkte bij deze nieuwe methode vanuit een geometrisch grondpatroon.
Het kubisme, dat in die tijd ook door verschillende beeldhouwers werd toegepast, zoals Raimond Duchamp-Villon en Jacques Lipchitz , heeft in zijn verschillende vormen diepgaande invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van de gehele twintigste-eeuwse kunst.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop