BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Leon Golub

Leon Golub

(1922 – 2004) Amerikaans kunstschilder die in een unieke figuratieve stijl schildert hij een beeld aan het houwen is. Zijn typische weerbarstige handschrift bereikt hij door gedeelten van de opgebrachte verf op te lossen en vervolgens af te schrapen. Ook laat hij een gedeelte van de ondergrond onbewerkt. In zijn werk lanceert Golub een aanklacht tegen grof lichamelijk geweld dat hij als een universeel maatschappelijk verschijnsel ziet. Echter, zonder moralistisch te worden. In een bepaalde fase van zijn leven schilderde hij tientallen portretten van nog levende bekende personen. Hij kreeg pas laat erkenning voor zijn werk.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop