BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Leon Golub

Leon Golub

(1922 – 2004) Amerikaans kunstschilder die in een unieke figuratieve stijl schildert hij een beeld aan het houwen is. Zijn typische weerbarstige handschrift bereikt hij door gedeelten van de opgebrachte verf op te lossen en vervolgens af te schrapen. Ook laat hij een gedeelte van de ondergrond onbewerkt. In zijn werk lanceert Golub een aanklacht tegen grof lichamelijk geweld dat hij als een universeel maatschappelijk verschijnsel ziet. Echter, zonder moralistisch te worden. In een bepaalde fase van zijn leven schilderde hij tientallen portretten van nog levende bekende personen. Hij kreeg pas laat erkenning voor zijn werk.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop