BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Luc Tuymans

(Antwerpen 1958) Belangrijke postmoderne schilder, die zijn best doet om in zijn werk iedere schijn van glamour of raffinement te vermijden. Zijn kleuren zijn flets en goedkoop, zijn vormeloze beelden ogen klungelig. Ieder schilderij concentreert zich op één bepaalde figuratie waarin een in de geschiedenis verstopte, gruwzame bijzonderheid uit het menselijk bestaan langzaam vorm krijgt in het oog van de beschouwer. Tuymans geeft aan veel van zijn intrigerende schilderijen een heel speciale lichtwerking, soms lijkend op een overbelichte foto. In andere gevallen doen de merkwaardige licht/donker contrasten denken aan fotonegatieven. Hij komt dicht in de buurt van het werk van Gerhard Richter .

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop