BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Marlene Dumas

(Zuid-Afrika, 1951) Woont en werkt sinds de jaren zeventig in Nederland. Zij heeft een heel persoonlijke en herkenbare stijl in verschillende genres: nageschilderde foto’s, collages, schilderijen, gouaches, vaak in houtskool of vlekkerige waterverf. Het apartheidsthema en het intermenselijk geweld zijn prominent aanwezig in haar omvangrijke en belangrijke oeuvre.
In 2011 ontstond in Nederland discussie over de vraag of het MuseumgoudA haar schilderij The schoolboys (1987) bij Christie's in Londen mocht laten veilen om aan geld te komen voor de noodzakelijke vernieuwingen in het museum. Dat schilderij werd in 1988 gekocht voor 16.000 gulden en de veilingopbrengst werd op rond 1 miljoen euro geschat.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop