BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Naum Gabo

(eigenlijk N. Pevsner 1890-1977, broer van Antoine Pevsner 1884-1962). Evenals zijn broer, uit Rusland afkomstige beeldhouwer. Beiden sloten zich na 1917 aan bij de grondlegger van het Russische constructivisme Vladimir Tatlin. Deze en andere Russische kunstenaars, die tijdens de Eerste Wereldoorlog waren uitgeweken repatrieerden om in Rusland het constructivisme nieuwe impulsen te geven. Een tentoonstelling en het Constructivistisch Manifest in 1920 waren vooral van invloed op de architectuur en op de toegepaste kunst die in het Bauhaus onderwezen werden. Het nieuwe régime in de Soviet-Unie legde echter dermate dwingende eisen op aan cultuur en kunstenaars dat zij opnieuw – met uitzondering van Tatlin – uitweken naar het Westen. Gabo’s werk is persoonlijk en ingetogen. Hij ontwerpt modellen voor monumenten en gebouwen en maakt daarbij gebruik van de nieuwste materialen, waaronder plastic. Naast de Bijenkorf in Rotterdam staat een beeld van hem.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop