BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Naum Gabo

(eigenlijk N. Pevsner 1890-1977, broer van Antoine Pevsner 1884-1962). Evenals zijn broer, uit Rusland afkomstige beeldhouwer. Beiden sloten zich na 1917 aan bij de grondlegger van het Russische constructivisme Vladimir Tatlin. Deze en andere Russische kunstenaars, die tijdens de Eerste Wereldoorlog waren uitgeweken repatrieerden om in Rusland het constructivisme nieuwe impulsen te geven. Een tentoonstelling en het Constructivistisch Manifest in 1920 waren vooral van invloed op de architectuur en op de toegepaste kunst die in het Bauhaus onderwezen werden. Het nieuwe régime in de Soviet-Unie legde echter dermate dwingende eisen op aan cultuur en kunstenaars dat zij opnieuw – met uitzondering van Tatlin – uitweken naar het Westen. Gabo’s werk is persoonlijk en ingetogen. Hij ontwerpt modellen voor monumenten en gebouwen en maakt daarbij gebruik van de nieuwste materialen, waaronder plastic. Naast de Bijenkorf in Rotterdam staat een beeld van hem.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop