BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Per Kirkeby

(Kopenhagen 1938) een in Scandinavië zeer bekende schilder voor wie sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw ook een toenemende internationale belangstelling bestaat. Hij is eigenlijk een Arctisch geoloog, die ook nog steeds aan polaire expedities deelneemt. In zijn grootschalige, neo-expressionistische en kleurrijke schilderijen zijn verwijzingen naar poollandschappen terug te vinden. Met zijn zorgvuldig pigmentgebruik demonstreert hij het belang van de emotionele waarde van kleur die zo tekenend is voor het expressionisme in de beeldende kunst. Recent heeft Kirkeby een reeks bakstenen sculpturen aan zijn oeuvre toegevoegd, onder andere in Groningen en Rotterdam, die uitdrukking geven aan zijn belangstelling voor architecturale vormen.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop