BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Per Kirkeby

(Kopenhagen, 1938-2018) een in Scandinavië zeer bekende schilder voor wie sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw ook een toenemende internationale belangstelling bestaat. Hij was eigenlijk een Arctisch geoloog, die ook nog steeds aan polaire expedities deelnam. In zijn grootschalige, neo-expressionistische en kleurrijke schilderijen zijn verwijzingen naar poollandschappen terug te vinden. Met zijn zorgvuldig pigmentgebruik demonstreerde hij het belang van de emotionele waarde van kleur die zo tekenend is voor het expressionisme in de beeldende kunst. Recent had Kirkeby een reeks bakstenen sculpturen aan zijn oeuvre toegevoegd, onder andere in Groningen en Rotterdam, die uitdrukking geven aan zijn belangstelling voor architecturale vormen.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop