BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Robert Delaunay

(Parijs 1885-1941) Avant-gardistisch schilder die aanvankelijk het kubisme omhelsde maar al spoedig overging op het intensief experimenteren met de ritmische mogelijkheden van kleuren. Harmonieuze kleuren zouden vertraagde beweging suggereren, contrasterende kleuren roepen een idee van snelheid op. Een belangrijke serie abstracte schilderijen getiteld Ronde en kosmische schijven en vormen werd voor de dichter en kunstcriticus Apollinaire aanleiding dit werk en dat van enkele andere kunstenaars uit de omgeving van Delaunay 'orphisme' te noemen, omdat het hem aan muziek deed denken. Orpheus is een musicus, dichter en zanger in de Griekse mythologie.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop