BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Ronald B. Kitaj

(1932- 2007) Belangrijk Amerikaans schilder en graficus die een groot deel van zijn leven in Londen werkte waar hij spraakmakend en leidinggevend was in de Britse Pop-Art beweging van de jaren zestig. Maar anders dan zijn uitbundige Engelse Popgenoten was hij afkerig van de trends in consumentisme en reclame, en zocht hij een meer serieuze thematiek en inspiratie in kunstgeschiedenis en literatuur.Zijn grotendeels figuratief werk oogt hermetisch en eigenzinnig en moet intellectueel worden benaderd. De erudiete Kitaj stond vooral onder invloed van de Duitse cultuurfilosoof Walter Benjamin (gest. 1940). Hij beïnvloedde op zijn beurt zijn 5 jaar jongere landgenoot David Hockney die eveneens geruime tijd in Londen verbleef en aldaar en in Californië grote bekendheid verwierf.

Afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop