BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Ronald B. Kitaj

(1932- 2007) Belangrijk Amerikaans schilder en graficus die een groot deel van zijn leven in Londen werkte waar hij spraakmakend en leidinggevend was in de Britse Pop-Art beweging van de jaren zestig. Maar anders dan zijn uitbundige Engelse Popgenoten was hij afkerig van de trends in consumentisme en reclame, en zocht hij een meer serieuze thematiek en inspiratie in kunstgeschiedenis en literatuur.Zijn grotendeels figuratief werk oogt hermetisch en eigenzinnig en moet intellectueel worden benaderd. De erudiete Kitaj stond vooral onder invloed van de Duitse cultuurfilosoof Walter Benjamin (gest. 1940). Hij beïnvloedde op zijn beurt zijn 5 jaar jongere landgenoot David Hockney die eveneens geruime tijd in Londen verbleef en aldaar en in Californië grote bekendheid verwierf.

Afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop