BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Willem de Kooning

(Rotterdam 1904-Long Island USA 1997) Opgeleid als huis- en decoratieschilder maakte de Kooning als 22-jarige verstekeling de oversteek naar New York. Samen met de Armeen Arshile Gorky belandde hij in 1935 in het Federal Art Project van President Roosevelt , een banenproject voor kunstenaars tijdens de depressie van de jaren dertig . Zij sloten zich aan bij de American Abstract Artists, een organisatie die in 1936 werd opgericht om het publiek ontvankelijk te maken voor abstracte kunst . Beide kunstenaars vonden aanvankelijk hun inspiratie bij Picasso en de surrealisten maar ontwikkelden later een gedecideerd eigen stijl.
De Kooning was een van de invloedrijkste schilders van de groep die als American Abstract Expressionists (waartoe ook Jackson Pollock hoorde) de geschiedenis zou ingaan.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop