Goethe
Johann Wolfgang (von) (1749-1832) Invloedrijke Duitse dichter, toneel- en romanschrijver en criticus; vriend van Schiller. Zijn eerste werken waren het toneelstuk Götz von Berlichingen (1773) en de dagboek- en brievenroman Die Leiden des jungen Werthers (1774) beide beschouwd als hoogtepunten van de Sturm und Drang-periode in de romantiek, met grote invloed op de eerste generatie van Romantici. Maar, zoals de Duitse kenner van de romantiek, Rüdiger Safranski stelt, had Goethe zelf al gauw genoeg van het extreme van de Romantici en van hun cultus van het ik. Hij raakte juist steeds sterker objectief gericht, interesseerde zich primair voor de natuurwetenschappen, en moest niets hebben van de katholiek-christelijke inslag van sommige Romantici. Hij stond er ook op dat hij niet tot de Romantische Schule gerekend werd. (Interview met Safranski in NRC Handelsblad boeken van 22 mei 2009)
Goethes levenswerk Faust verscheen eerst als fragment, en vervolgens in 1808 als deel een; deel twee verscheen in 1832 postuum. Faust behandelt de tussen goddelijke en duivelse machten heen en weer geslingerde mens die door onophoudelijk streven de menselijke natuur vervolmaakt en goddelijke genade deelachtig wordt. Van Goethes latere werk zijn de bildungsroman Wilhelm Meisters Lehrjahre (1795-1796) en de relatieroman Die Wahlverwandtschaften (1809) het bekendst geworden.
Litt. Rüdiger Safranski Romantik. Een Duitse affaire. (2009) Vertaling Mark Wildschut. Amsterdam: Atlas
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.