Isaak Babel

(1894-1940) Joods-Russische schrijver die op het hoogtepunt van een glorieuze carrière in de Sovjet-Unie doodgemarteld werd door de geheime politie van dictator Stalin. Verwerkte zijn ervaringen als jongetje in het getto van Odessa en als correspondent in de Pools-Russische oorlog van 1919 in korte verhalen à la Maupassant.
Zijn beroemdste werk is de verhalenbundel Konarmija (De rode ruiterij, 1926) waarin hij in de hem eigen objectieve stijl de verschrikkingen van de burgeroorlog na de revolutie beschrijft. Speciaal schrijnend is het verhaal 'De brief'. Een jonge soldaat uit het Rode leger dicteert die brief aan een andere soldaat die wel kan lezen en schrijven. Zijn vader vecht aan de kant van het Witte leger. Een broer van de soldaat wordt gevangen genomen door de Witten en wordt door de vader op gruwelijke wijze afgemaakt. Maar daarna wordt de vader gevangen genomen door de Roden en op wrede wijze afgemaakt door een derde zoon.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.