Europese Gemeenschap
Afgekort EG. Voorheen Europese Economische Gemeenschap (EEG) Verbond van vijftien Europese landen - de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Griekenland, Spanje, Portugal, Finland, Oostenrijk en Zweden - gebaseerd op het op 25 maart 1957 gesloten Verdrag van Rome.
De belangrijkste organen van de EG zijn: de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad van Ministers en het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap.
Bij het Verdrag van Maastricht van begin 1992 is de EG omgedoopt tot Europese Unie (EU), waarbinnen een Economische en Monetaire Unie bestaat, de EMU. Dit onderscheid is er omdat nog niet alle EU-landen aan de gemeenschappelijke munt wilden meedoen.
Zie ook Europese Akte, interne markt, Verdrag van Amsterdam.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance