BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Jazz > Charlie Parker
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Charlie Parker

Charles Christopher 'Bird' Parker (1920-1955) is een beroemd Amerikaanse altsaxofonist. Hij heeft – samen met Thelonious Monk , Kenny Clarke en Dizzy Gillespie – aan de wieg gestaan van het ontstaan van de bebop . Hij was ook het icoon van de 'hipsters' en de 'beat generation' in de jaren ’50. Zijn manier van spelen was vernieuwend, vooral door de manier waarop hij de melodielijnen al improviserend veranderde; daarmee doorbrak hij de tot dan gebruikelijke wijze van solo’s spelen. Hij was bijzonder geïnteresseerd in de vernieuwingen van componisten als Strawinsky en probeerde zo een synthese van jazz en klassieke muziek te bewerkstelligen, die enkele jaren na zijn dood bekend zou worden als de 'third stream'.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop