BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Jazz > Eric Dolphy
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Eric Dolphy

Eric Allan Dolphy (1928-1964) is een Amerikaanse basklarinettist, altsaxofonist en fluitist. Hij is een van de eersten die de basklarinet een belangrijke rol in jazzbands wist te geven. Zijn manier van spelen zorgde voor bijzondere geluidseffecten waardoor zijn instrumenten leken te praten. Hij heeft gewerkt met Charles Mingus , John Coltrane , Freddie Hubbard en Ornette Coleman . Door hun invloeden is zijn spel zowel bij bebop , free jazz , third stream als avant-garde onder te brengen. Zijn avant-garde album Out To Lunch (1964) met Freddie Hubbard op trompet bevat zijn beste werk.

 vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop