BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Jazz > free jazz
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

free jazz

Free jazz is een genre dat rond 1960 is ontstaan uit onvrede met de beperkingen van andere jazzstijlen. De stijl is veel minder afhankelijk van afspraken vooraf tussen de musici van een band of van bekende patronen en structuren. Dat maakt het ook lastig om met grote aantallen musici samen te spelen; dientengevolge zijn free jazz bands bijna altijd klein. Bekende free jazz musici zijn Ornette Coleman (de eerste die de term gebruikte), Albert Ayler , Archie Shepp , John Coltrane , Pharao Sanders en Sun Ra . In Nederland: Pierre Courbois, Misha Mengelberg en Han Bennink . Free jazz is door z’n complexiteit nooit zo populair geworden als eerdere genres. 

 vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop