North Sea Jazz Festival

Paul Acket organiseerde het eerste driedaagse Haagse festival in juli 1976. Er kwamen rond 9.000 bezoekers luisteren naar jazzlegendes als Sara Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz en vertegenwoordigers van de Nederlandse avant-garde. In de bijna dertig daaropvolgende jaren heeft het North Sea Jazz Festival zich ontwikkeld tot een evenement in vijftien concertzalen met 1200 deelnemende musici en een bezoekersaantal dat jaarlijks rond de 70.000 ligt.
Het festival is wereldwijd bekend om de vele muzikale genres die het elk jaar aanbiedt, variërend van traditionele New Orleans-jazz tot swing, bebop, hardbop, free jazz, fusion, jazzrock, blues, gospel, funk, soul, hiphop, jazzdance en drum 'n bass. Door de jaren heen heeft een groot aantal beroemdheden op het festival opgetreden: o.a. Steve Coleman, Miles Davis, Ella Fitzgerald , Lionel Hampton, B.B. King en Wynton Marsalis.
In 1990 werd het North Sea Festival door het toonaangevende Amerikaanse jazzmagazine Jazz Times uitgeroepen tot 'het beste jazzfestival ter wereld'. In 2000 vond de eerste editie van een vergelijkbaar North Sea Jazz Festival in Kaapstad (Zuid-Afrika) plaats. Vanaf 2006 vindt het festival plaats in Rotterdam, wegens een capaciteitsgebrek.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Muziek: Pop(ulaire) muziek > termen en genres

punk

In de jaren \'70 opgekomen stroming binnen de Britse rock-\'n-roll (en jeugdcultuur) die zich met eenvoudige en keiharde Do-It-Yourself-muziek afzette tegen pompeuze supersterren en hippies, en die in de songteksten anarchie (\'no future\') en revolutie predikte. Invloedrijkste groepen: Sex Pistols en The Clash. Zie ook new wave.