Grote Verzoendag
(Hebreeuws: Jom Kippoer) Belangrijke jaarlijks terugkerende feestdag in het Jodendom. Dag van inkeer, vasten en gebed, gebaseerd op de wetgeving in het Bijbelboek Leviticus 16. In vroeger tijd ging de hogepriester in de tempel het Heilige der Heiligen binnen en vroeg vergeving voor de zonden van het volk. De schuld van het volk werd op een 'zondebok' gelegd, die vervolgens de woestijn in werd gestuurd.
Wordt gevierd op de tiende dag van het joodse nieuwjaar, dat op de eerste van de maand Tisjri (september-oktober) begint.
Welke schrijver uit de Griekse oudheid schreef fabels zoals De haas en de schildpad?
Byzantijnse Rijk
Het Byzantijnse Rijk was een Romeins keizerrijk met Constantinopel (= stad van Constantijn, later Byzantium en door de Turken Istanboel genoemd) als hoofdstad. De stad werd in 330 n. Chr. door Constantijn de Grote gesticht als de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, waarvan het oostelijke, Griekssprekende deel op dat moment het meest welvarend en dichtstbevolkt was. In 395 deelde keizer Theodosius I het Romeinse Rijk op in een oostelijk deel, bestuurd vanuit Constantinopel (later Byzantijnse Rijk genoemd) en een westelijk deel, eerst bestuurd vanuit Rome, vanaf 402 vanuit Ravenna. Het Byzantijnse Rijk omvatte op zijn hoogtepunt delen van Europa, Klein-Azië, Palestina en Noord-Afrika. Tot in de elfde eeuw bleef het een grote mogendheid met Byzantium als grootste stad van Europa en het Midden-Oosten. Het rijk was tijdelijk in handen van westerse kruisvaarders (dertiende eeuw) en werd definitief veroverd door de Turken in de vijftiende eeuw. De heerschappij van de Byzantijnse keizer over kerk en staat was bijna absoluut.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden