BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Klassieke muziek > atonale muziek
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

atonale muziek

Atonale muziek is muziek zonder vaste toonsoort . Alle tonen zijn in atonale muziek ongeveer even belangrijk. Er zijn dus geen samenstellende tonen (consonanten en dissonanten) meer. Richard Wagner , Franz Liszt en Richard Strauss raakten al aan atonaliteit. Het was uiteindelijk Arnold Schönberg die de tonale functies helemaal losliet en met ‘Pierrot Lunaire’ het eerste echt atonale werk schreef.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop