Gabriël Metsu
(1629-1667) Schilder van voornamelijk genretaferelen, bestaande uit interieurs met personen uit de gegoede burgerij. Zijn stijl is sterk verwant aan die van Terborch en De Hoogh en munt uit door een naturalistische stofuitdrukking. Wat de afgebeelde scènes en ook de kleurkeuze betreft in veel van zijn schilderijen is hij dikwijls vergeleken met Vermeer. Zelfs heeft men in de 17e en 18e eeuw zijn schilderijen hoger gewaarderd dan die van Vermeer. Maar daar is in de 19e eeuw een totale omkering in gekomen.
In 2011 werd in het Rijksmuseum een tentoonstelling gehouden van 35 van de 130 van Metsu's bewaard gebleven schilderijen.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.