BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

BSE

Boviene Spongiforme Encefalopathie. Langzaam voortschrijdende aandoening van de hersenen. Aanvankelijk (sinds 1985) alleen aangetroffen bij Engelse runderen, later ook in andere landen. Opgelopen via krachtvoer waarin resten van schapen met de ziekte ‘scrapie’ waren verwerkt en via consumptie van besmette rundvleesproducten overdraagbaar op mensen. Vanwege het bizarre ren‑ en springgedrag van de koeien meer bekend als gekkekoeienziekte.
Zie ook ziekte van Creutzfeldt‑Jakob .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

       heeldehuid
paginatop