BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Levenswetenschappen en geneeskunde > fight or flight‑reactie
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

fight or flight‑reactie

Veranderingen die in het lichaam plaatsvinden als het organisme wordt bedreigd door gevaar. Het bijniermerg geeft adrenaline en andere stoffen aan het bloed af. De bijnierschors, daartoe aangezet door uit de hypofyse maakt corticosteroïden . Deze hormonen bereiden het lichaam erop voor aan te vallen of te vluchten. Snelle veranderingen als gevolg van een verhoogd adrenalinegehalte in het bloed zijn pupilverwijding (beter zicht), versnelling van de hartactie, vaatverwijding en verhoogde toevoer van bloed en glucose naar de spieren. De invloed van corticosteroïden is vooral gericht op de stofwisseling en het immuunsysteem (afweersysteem).vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

       heeldehuid

paginatop