BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

pernicieuze anemie

Ernstige vorm van bloedarmoede (anemie ) die het gevolg is van een gebrek aan vitamine B12.. Dit gebrek ontstaat door een storing in de opname van deze vitamine door de darm. De ziekte is gekarakteriseerd door een steeds sterkere afname van het aantal rode bloedcellen (erytrocyten ). Bovendien ontstaat schade aan zenuwweefsel, ook in de hersencentra leidend tot een scala aan neurologische symptomen, waaronder, in latere stadia, geheugenverlies, verwardheid en humeurigheid. De enige therapie is het toedienen van vitamine B12 met een injectie .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

       heeldehuid

paginatop