BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

telemedicine

Telecommunicatie met beeldoverdracht ten behoeve van telechirurgie of ter beoordeling van diagnostisch beeldmateriaal. Bij teledermatologie bijvoorbeeld neemt een huisarts foto’s van de huid van een patiënt en stuurt die foto’s via een beveiligde internetsite naar een aangesloten dermatoloog in dezelfde regio. Deze bekijkt de foto’s en geeft zijn diagnose en/of behandelingsadvies via dezelfde weg door aan de huisarts. Soortgelijke voorbeelden zijn te geven voor telecardiologie en teleoogheelkunde. Ook de diagnostische disciplines maken veel gebruik van telegeneeskunde (teleradiologie en telepathologie). Daarnaast is het zelfs mogelijk om robotgestuurde operaties uit te voeren via het internet (telechirurgie). Mede door de vergrijzing en de daardoor stijgende vraag naar medische zorg zal telemedecine in de komende decennia een belangrijke plaats in de reguliere geneeskunde en gezondheidszorg gaan innemen. Ook wordt voorzien dat patiënten zelf hun symptomen, met behulp van foto’s of meetapparatuur via het internet aan huisarts of specialist kunnen toesturen.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

       heeldehuid

paginatop