biotechnologie

Biotechnologie is het toepassen van principes en processen uit de biologie voor productiedoeleinden. Bij de bereiding van brood, bier, kaas en wijn gebruikt men al eeuwen technieken die wij nu biotechnologie noemen. Tegenwoordig verwijst biotechnologie vooral naar recombinant‑DNA‑technologie, celfusie en weefselkweek, en het wijzigen of maken van in de natuur niet bestaande eiwitten voor industriële of geneeskundige doeleinden.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke klier in het menselijk lichaam maakt insuline aan?


JUIST!NIET JUIST!

alvleesklier

Levenswetenschappen > biologie (o.a anatomie en fysiologie) en scheikunde

adaptatie

Adaptatie is de wijze waarop een levend organisme zich aanpast aan een wijziging van zijn leefomstandigheden. Dat kan gaan om een tijdelijke verandering bij een kortdurende wijziging, zoals vogels die bij felle kou hun verenpak opzetten. De leefomgeving kan ook blijvend veranderen, waardoor sommige organismen bepaalde blijvende eigenschappen ontwikkelen. Deze veranderingen worden erfelijk vastgelegd en aan het nageslacht doorgeven. Zo merkte Darwin op dat de door hem bestudeerde vinken verschillende snavels ontwikkelden al naargelang de omgeving waarin zij leefden.