eiwitten
Eiwitten vormen een groep organische verbindingen opgebouwd uit aminozuren, ook wel proteïnen of polypeptiden genaamd. De specifieke eigenschappen van eiwitten worden bepaald door de volgorde waarin de verschillende aminozuren in het eiwit voorkomen. Deze volgorde is op zijn beurt vastgelegd in de volgorde van de stikstofbasen op een bepaald stuk van het DNA van het betreffende organisme (het gen ).
Eiwitten variëren dus in de wijze waarop de twintig verschillende aminozuren gerangschikt zijn en verder in het aantal aminozuren dat in een enkel eiwit aaneengeregen is. De binding tussen de aminozuren komt tot stand doordat de zuurgroep van het ene aminozuur zich onder (formele) afsplitsing van water verbindt met de aminogroep van het volgende aminozuur. Uit twee aminozuren ontstaat zo een dipeptide. De zuurgroep daarvan verbindt zich weer met een aminogroep van weer een aminozuur onder vorming van een tri-peptide, enzovoort. De tussen een amino groep en een carboxylgroep gevormde bindingen heten in de organische chemie in het algemeen amide bindingen, maar bij een eiwit spreekt men meestal van een petptidebinding.
Zie ook genetische code, hormonen, enzymen, receptoren en eiwitten in het hoofdstuk Natuurkunde, scheikunde en sterrenkunde.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden