enzymen

Enzymen zijn door het lichaam gemaakte eiwitten die de reacties in levende cellen en organismen bevorderen. Voor vrijwel elke chemische omzetting in de cel bestaat een specifiek enzym. Dankzij de enzymen kunnen biochemische reacties wat zuurgraad en temperatuur betreft, onder voor chemische reacties zeer milde omstandigheden, plaatsvinden. De afbraak van bepaalde complexe moleculen in de voeding wordt mogelijk gemaakt door enzymen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance