enzymen
Enzymen zijn door het lichaam gemaakte eiwitten die de reacties in levende cellen en organismen bevorderen. Voor vrijwel elke chemische omzetting in de cel bestaat een specifiek enzym. Dankzij de enzymen kunnen biochemische reacties wat zuurgraad en temperatuur betreft, onder voor chemische reacties zeer milde omstandigheden, plaatsvinden. De afbraak van bepaalde complexe moleculen in de voeding wordt mogelijk gemaakt door enzymen.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden