gehoor
Het gehoor is het zintuig voor geluidswaarneming en evenwicht. De oorschelp of het buitenoor speelt een rol bij het opvangen van geluidssignalen, die daarna via de gehoorgang op het trommelvlies terechtkomen. Vervolgens worden ze in het middenoor versterkt via de gehoorbeentjes. Daarna worden ze in het binnenoor, bestaande uit het benige labyrint met daarin het 'slakkenhuis' omgezet in elektrische prikkels. De gehoorzenuw (nervus acusticus) leidt die prikkels naar de hersenschors.
De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neusholte en speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een gelijkmatige druk in het middenoor. In het binnenoor zit ook het evenwichtsorgaan.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance