hersenen
De hersenen zijn het centrale gedeelte van het zenuwstelsel, beschermd door de schedel. De hersenen bestaan van onder naar boven uit het verlengde merg en de hersenstam, van waaruit signalen vanuit het ruggenmerg naar de overige hersendelen worden gezonden. In dit gebied zetelt het autonome zenuwstelsel dat onder andere ademhaling, bloeddruk en hartfrequentie reguleert.
Daarboven liggen de kleine hersenen, die een belangrijke rol spelen bij het handhaven van evenwicht en coördinatie van bewegingen.
De grote hersenen (bestaande uit een linker‑ en een rechtergedeelte, die gekruist respectievelijk de rechter- en linkerlichaamshelft 'besturen') controleren functies als denken en willekeurige spieractiviteit.
In de buitenste laag van de grote hersenen, de hersenschors of cortex cerebri, 'zitten' hogere functies, zoals geheugen, spraak en gezichtsvermogen.
Onder de hersenschors ligt de hypothalamus , waar onder andere de lichaamstemperatuur, honger‑ en dorstgevoel en seksuele prikkels worden gereguleerd.
Zie ook hypofyse.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden