infectie

Een infectie is een reactie van het lichaam op het binnendringen van een micro-organisme. De ziekteverwekkers zijn virussen, bacteriën, schimmels en soms ook eencelligen. De groei van veel deze micro-organismen kan worden geremd door toepassing van antibiotica (bij bacteriën), virostatica (bij virussen) en antimycotica bij schimmelinfecties. Infecties kunnen in ieder orgaan optreden, bijvoorbeeld in de luchtwegen (bronchitis), longen (pneumonie) en in de blaas (cystitis). bijzondere vormen van bacteriële infecties zijn onder andere difterie, roodvonk, gonorroe, syfilis, tuberculose en tyfus; van virale infecties zijn dat o.a. de ziekte van Pfeiffer, herpes, rodehond, mazelen en HIV-infectie.

Een opportunistische infectie is een Infectie veroorzaakt door micro‑organismen die onder normale omstandigheden geen ziekte veroorzaken, maar dit wel kunnen doen bij mensen met verminderde weerstand of een verzwakt afweersysteem, zoals bij aids, chemotherapie of tijdens behandeling met middelen die de afweer onderdrukken, zoals prednison.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?


JUIST!NIET JUIST!

Paulus Potter

clair-obscur

(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.