neuropathie

Neuropathie is een steeds verdergaande beschadiging van het zenuwstelsel dat meer aan de buitenkant van het lichaam ligt (perifeer) en/of van het centraal zenuwweefsel en leidend tot verlies van functies. Bij perifere neuropathieën worden zowel motorische als sensorische functies aangetast, doordat de axonen van deze functies in dezelfde zenuw lopen,
Men onderscheidt acute en chronische neuropathieën. De bekendste acute neuropathie is het syndroom van Guillain Barré. Chronische neuropathieën kunnen genetisch bepaald zijn, veroorzaakt worden door stofwisselingsstoornissen, zoals diabetes mellitus en een gebrek aan vitamine B12, of het gevolg zijn van kanker of immunologische stoornissen.

Zie ook pernicieuze anemie , intoxicatie (bijvoorbeeld loodvergiftiging) en alcoholisme.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?


JUIST!NIET JUIST!

Hans Christian Andersen

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance